Kulinarika

šparglji-recepti-kulinarika

Šparglji in zelenjava na žaru

Šparglje se v kulinariki največ uporablja v prikuhah, divje šparglje pa kot  samostojno jed.  Iz špargljev se pripravljajo juhe, solate, rižote, nasploh omake. Najpogosteje se ga pripravi v kombinaciji z jajci.
Na primorskem je redna specialiteta frtalja (omleta) z divjimi šparglji. Pogosto se jo pripravlja doma, dobimo pa jo tudi v vseh dobrih restavracijah.

jedi-šparglji

Šparglji kot priloga

V času sezone špargljev restavracije naravnost tekmujejo s ponudbo jedi . Prirejajo se prireditve in posebni večeri za pokušino specialitet predvsem iz divjih špargljev.S špargljem lahko odlično popestrite prvomajsko praznično kosilo. Redkeje jih najdemo že okoli velike noči.

Kuhani šparglji

Kuhani šparglji

Gojeni špargelj je mehkejši in manj olesenel kot divji. Pred pripravo olesenele dele odrežemo in ga pod brstom navzdol nežno olupimo.

Šparglje kuhamo v pokončnem položaju kot špagete. Brste pustimo iz vode, da se le rahlo poparijo. Čas kuhanja zavisi od debeline in olesenelosti šparglja. Divje kuhamo nekoliko manj, cca. 10 minut. Raje jih pustimo malo bolj hrustljave, kot da izgubimo hranilno vrednost in okus živila.

sveži-šparglji

Sveži šparglji

Šparglje moramo uporabiti zelo sveže, največ nekje v 72 urah. Shranjujemo jih v vlažni krpi, v hladilniku. Svežino preizkusimo pri nakupu tako da z nohtom zarežemo v steblo. Ko se na mestu ureza pokaže kapljica tekočine vemo, da so šparglji sveži.